ANPER CONSULTORS, S.L.P.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Complement de les pensions contributives per a la reducció de la bretxa de gènere

Entre les mesures introduïdes pel Reial decret llei 3/2021, de 2 de febrer, pel qual s’adopten mesures per a la reducció de la bretxa de gènere i altres matèries en els àmbits de la seguretat social i econòmic, cal destacar la creació d’aquest complement, pensat per a compensar les llacunes de cotització que moltes dones pateixen després del naixement dels seus fills, i substitueix l’anomenat complement per maternitat vigent des de l’any 2016.

Aquest nou complement de maternitat en les pensions es recolza en la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de 12 de desembre de 2019, que proclamava que l’article 60 LGSS, sobre el complement per maternitat en les pensions contributives del sistema, era contrari a la Directiva 79/7/CEE del Consell, de 19 de desembre de 1978, relativa a l’aplicació progressiva del principi d’igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social.

Es tracta d’una quantitat fixa (378 € per fill o filla a l’any) que s’aplicarà, aproximadament a unes 30.000 dones al llarg de 2021. Com a exemple, una dona amb dos fills o filles i amb una pensió mitjana percebrà entre un 6 % i un 8% addicional.

Amb la reforma de l’esmentat article 60 LGSS, s’ha substituït el complement de maternitat per aportació demogràfica per un complement dirigit a la reducció de la bretxa de gènere en el qual el nombre de fills o filles és el criteri objectiu que s’utilitza per a articular la mesura ja que el seu naixement i cura és la principal causa de la bretxa de gènere.

Així, el precepte citat, modificat pel Reial decret llei 3/2021, estableix que les dones que hagin tingut un o més fills o filles i que siguin beneficiàries d’una pensió contributiva de jubilació, d’incapacitat permanent o de viduïtat, tindran dret a un complement per cada fill o filla, a causa de la incidència que, amb caràcter general, té la bretxa de gènere en l’import de les pensions contributives de la Seguretat Social de les dones, complement per cada fill o filla que es reconeixerà o mantindrà a la dona sempre que no hi hagi sol·licitud i reconeixement del complement en favor de l’altre progenitor, tenint en compte que si aquest altre també és dona, es reconeixerà aquella que percebi pensions públiques la suma de les quals sigui de menor quantia.

Cal matisar que no es tindrà dret a aquest complement en casos de jubilació parcial a la qual es refereixen l’article 215 i la disposició transitòria 4a.6 LGSS, si bé es reconeixerà el complement que pertoqui quan, des de la jubilació parcial, s’accedeixi a la jubilació plena, una vegada complerta l’edat que en cada cas correspongui.

Cal esmentar algunes altres regles sobre aquest complement:

S’abonarà mentre la persona beneficiària percebi una pensió contributiva de jubilació, d’incapacitat permanent o de viduïtat, per la qual cosa el seu naixement, suspensió i extinció coincidiran amb els de la pensió que n’hagi determinat el reconeixement, si bé, però, quan en el moment de la suspensió o extinció d’aquesta pensió la persona beneficiària tingui dret a percebre una altra de diferent d’entre les indicades, l’abonament del complement es mantindrà i quedarà vinculat al d’aquesta última. Tot això sense perjudici del que ja s’ha assenyalat per al supòsit del reconeixement del complement a diferent progenitor.

Els complements que puguin ser reconeguts en qualsevol dels règims de seguretat social seran incompatibles entre si, i seran abonats en el règim en què el causant de la pensió tingui més períodes d’alta.

L’abast temporal del nou complement econòmic es vincula a la consecució de l’objectiu de reduir la bretxa de gènere en les pensions contributives de jubilació per sota del 5 %. S’entén per bretxa de gènere de les pensions de jubilació el percentatge que representa la diferència entre l’import mitjà de les pensions de jubilació contributiva causades en un any pels homes i per les dones.

També es fixa un sistema de revisió en el qual es dona entrada als interlocutors socials, de manera que es garanteix el compromís de tots en la lluita contra la desigualtat de gènere, el màxim exponent del qual es posa de manifest en els moments de més necessitat.

El mateix text afegeix que aquestes mesures exigeixen establir el sistema de finançament (transferència de l’Estat al pressupost de la Seguretat Social), a més de precisar quin abast tindrà el nou complement per als pensionistes que perceben el complement per maternitat.

És important afegir que el Reial decret llei introdueix el complement per a la reducció de la bretxa de gènere en el Règim de Classes Passives.

El següent quadre resum presenta les principals característiques d’aquest complement.