ANPER CONSULTORS, S.L.P.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Més de 150 empreses se sumen al codi de bones pràctiques tributàries

L’Agència Tributària ha llançat el procediment d’adhesió al codi de bones pràctiques tributàries de les associacions i els col·legis professionals tributaris, aprovat el juliol de l’any passat. Fins ara, només les empreses podien adherir-se al seu propi codi, llançat pel Fòrum de Grans Empreses l’any 2010 i al qual s’han sumat més de 150 companyies.

En concret, a la seu electrònica de l’Agència Tributària, dins de l’apartat de col·laboració social, hi ha disponibles els tràmits d’associacions i col·legis per a adherir-se al codi de bones pràctiques aprovat en el Fòrum d’Associacions i els Col·legis de Professionals Tributaris el juliol de l’any passat.

Per fer-ho, han d’enviar adjunt el formulari disponible en seu electrònica i l’acord d’adhesió de l’òrgan de govern de l’associació o col·legi corresponent. Així mateix, es pot comunicar, si és el cas, la signatura de l’addenda al codi.

Al codi es podran adherir totes les associacions o col·legis professionals que desenvolupin tota l’activitat, o bé una part, en territori espanyol, després que ho hagi acordat l’òrgan de govern de les associacions i els col·legis professionals.

Les organitzacions interessades trametran el formulari annexant-hi l’acord d’adhesió dels òrgans de govern mitjançant el procediment establert a la seu electrònica de l’AEAT, i igualment es trametrà el codi deontològic de l’associació o col·legi, ja que la seva manca determinarà la impossibilitat d’adhesió. Un cop comprovada la informació tramesa, la secretaria tècnica del Fòrum comunicarà l’acceptació de l’adhesió a l’entitat.

El codi de bones pràctiques d’associacions i col·legis de professionals tributaris recull compromisos d’aquestes organitzacions i de l’Administració, de manera que les primeres es comprometen a col·laborar perquè la informació que els contribuents han de facilitar arribi correctament a l’AEAT. D’altra banda, l’AEAT posa a disposició d’associacions i col·legis la informació necessària i l’explicació que pugui permetre al contribuent complir correctament amb les seves obligacions fiscals.

D’acord amb aquest codi, les empreses evitaran l’ús d’estructures de caràcter opac amb finalitats tributàries, referides a aquelles en què, mitjançant la interposició de societats instrumentals a través de paradisos fiscals o territoris no cooperants amb les autoritats fiscals, estiguin dissenyades amb el propòsit d’impedir el coneixement, per part de l’AEAT, del responsable final de les activitats o el titular últims dels béns o drets implicats.

Agència Europa Press

CCOO i UGT insten el Govern a recuperar el consens sobre pensions i derogar la reforma del 2013

CCOO i UGT han instat el nou Govern central a recuperar «els marcs d’acord i de consens» en matèria de pensions i a treballar en aquest àmbit per a derogar la reforma de les pensions del 2013, equilibrar la situació financera de la Seguretat Social i aconseguir la normalitat del sistema.

Els sindicats consideren que la Seguretat Social és «perfectament assumible, manejable i sostenible» i reclamen missatges de «confiança» a la societat en aquest sentit enfront «d’opinions sobreactuadas i informes que exageren» la realitat.

El secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo, ha assenyalat que «una vegada finalitzat el període d’interinitat tan prolongat d’un govern en funcions s’ha d’abordar, de manera clara i decidida», la situació del sistema públic de pensions. Ha valorat que després de la constitució del nou Executiu central la legislatura s’hagi iniciat amb la revaloració de les pensions, però ha indicat que encara que aquesta és una decisió «correcta, és parcial i clarament insuficient».

En aquesta línia, el responsable de CCOO ha ressaltat que «segueixen sense corregir-se de manera definitiva els elements introduïts en matèria de pensions per la reforma del 2013, feta sense acord, sense consens i sense diàleg social», i ha assegurat que si no es corregeixen «de manera definitiva» s’anirà cap a «un deteriorament progressiu del sistema de pensions molt rellevant».

Bravo ha defensat la necessitat de «recuperar els marcs d’acord i de consens en matèria de pensions que mai s’havien d’haver abandonat». El responsable de CCOO ha assegurat que «el sistema de pensions necessita que es traslladi confiança a la societat, que es deixin de llançar opinions sobreactuades i informes que només fan que exagerar la situació del sistema».

D’altra banda, la secretària de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat d’UGT, Mari Carmen Barrera, ha assegurat que derogar l’acord de pensions del 2013 i «reduir el dèficit de la Seguretat Social a zero al més aviat possible són dues qüestions absolutament primordials que no poden anar l’una sense l’altra».

«Si només es deroga la reforma de pensions sense equilibrar la situació financera de la Seguretat Social, aquesta derogació conduirà a noves retallades», ha apuntat Barrera, que ha considerat «anòmala» la situació de les pensions a Espanya.

Preguntats per les mesures que plantegen CCOO i UGT per a equilibrar el dèficit de la Seguretat Social, els representants dels sindicats han assegurat que hi ha «eines suficients» i han apostat per «reforçar els ingressos procedents del mercat de treball» —amb la creació d’ocupació, la recuperació salarial i la cotització adequada a ingressos reals—, per evitar que aquest sistema hagi d’afrontar despeses impròpies i per derogar la reforma laboral en vigor.

Agència Europa Press

Requisits perquè els autònoms puguin jubilar-se anticipadament

Amb l’entrada en vigor de la reforma de les pensions al gener del 2013 i les modificacions fetes pel Reial decret llei 5/2013 es va obrir la possibilitat de la jubilació anticipada voluntària amb caràcter general per als treballadors autònoms amb gairebé les mateixes condicions que hi ha per als assalariats. Ara bé, prendre una decisió tan important com ara deixar de treballar anticipadament requereix, ja se sigui assalariat o autònom, pensar-ne bé els beneficis i els desavantatges.

Durant molts anys hi ha hagut una normativa discriminatòria en relació amb la possibilitat de jubilar-se dels assalariats i els autònoms. En efecte, es permetia als treballadors per compte d’altri que accedissin al retir laboral alguns anys abans de complir l’edat legal de jubilació; és a dir, jubilar-se anticipadament, mentre que als treballadors per compte propi o als autònoms no se’ls reconeixia de forma general aquest benefici, només en casos molt excepcionals: els que recull la Llei 20/2007 de l’Estatut del treball autònom (BOE 12-7-2007), com eren fer activitats de naturalesa tòxica, perillosa o penosa, o en casos de discapacitat.

Tanmateix, amb l’entrada en vigor de la reforma de les pensions del gener del 2013, juntament amb les modificacions fetes pel Reial decret llei 5/2013 de mesures per a afavorir la continuïtat de la vida laboral dels treballadors de més edat i promoure l’envelliment actiu (BOE del 16-3-2013), la jubilació anticipada voluntària amb caràcter general per als treballadors autònoms es va fer realitat amb gairebé les mateixes condicions que hi ha per als assalariats.

Ara bé, prendre una decisió tan important com és deixar de treballar anticipadament requereix, ja se sigui assalariat o autònom, pensar-ne bé els beneficis i els desavantatges, fet que implica calcular amb precisió la pensió que es rebrà en aquell moment, ja que sempre serà de menys quantia que si s’espera a l’edat legal de jubilació. Això suposa fer ús de la calculadora i, molt important, acudir a una oficina de la Seguretat Social per a rebre informació comparativa sobre quina pensió es rebrà en dos supòsits: avançant el retir el nombre de mesos possible o esperant a complir l’edat legal de jubilació. En essència, es tracta de saber amb precisió quant es reduirà la pensió en funció de l’avançament triat abans d’iniciar els tràmits de sol·licitud de la jubilació anticipada.

Per a fer els primers càlculs, el primer és tenir present que, en aplicació de la reforma iniciada el 2013, aquest any 2020 l’edat legal de jubilació se situarà a 65 anys i 10 mesos, dos mesos més que el 2019 i dos mesos menys que l’any vinent. Tanmateix, per als treballadors que arribin a 37 anys cotitzats o els superin, l’edat de jubilació es manté a 65 anys. Quant al període de còmput s’amplia 1 any més cada any, de manera que aquest any 2020 se situa en 23 anys.

Sota aquestes premisses i segons el Reial decret llei 5/2013 esmentat més amunt, un treballador per compte propi podrà sol·licitar la jubilació anticipada voluntària si complís els requisits següents. En primer lloc trobar-se donat d’alta a la Seguretat Social o en una situació similar a l’alta; en segon lloc, tenir com a màxim dos anys menys de l’edat legal de jubilació. Així, com que aquest any l’edat legal és de 65 anys i 10 mesos, haurà de tenir complerts 63 anys i 10 mesos. Si la jubilació anticipada es vol sol·licitar els pròxims anys, caldrà tenir en compte que l’edat de jubilació legal es va retardant progressivament fins al 2027, quan el retir quedarà fixat a 67 anys.

I l’última condició és haver cotitzat un mínim de 35 anys i que almenys dos d’aquests anys de cotització estiguin dins dels 15 anys anteriors a la sol·licitud de la jubilació anticipada. Així mateix, el coeficient reductor anual que s’aplicarà serà del 8 % de màxim per cada any anticipat. Amb tot i això, s’han establert quatre trams de coeficients reductors en funció dels anys cotitzats: per als que tinguin cotitzats fins a 38 anys i 6 mesos s’aplicarà una reducció del 2 % per trimestre, un 8 % anual; si s’han cotitzat entre 38 anys i 6 mesos i 41 anys i sis mesos la reducció serà de l’1,875 % trimestral; havent cotitzat un mínim de 41 anys i mig i 44 anys i sis mesos, un 1,750 % de reducció trimestral; i, finalment, si l’autònom ha cotitzat des de 44 anys i mig endavant, el percentatge de reducció és de l’1,675 % per trimestre.

En conjunt, hi ha algunes diferències entre els requisits d’un assalariat i un autònom per a poder anticipar la jubilació. Mentre que els treballadors del règim general es poden permetre deixar de treballar quatre anys abans de l’edat legal (a 63 anys el 2027 tenint un mínim de 33 anys cotitzats) sota circumstàncies de situació forçosa (acomiadaments o situacions similars com una situació de crisi), els treballadors autònoms no poden accedir a aquest tipus de jubilació anticipada forçosa.

Falta advertir, finalment, que aquesta regulació pot canviar dins d’una inevitable reforma global del sistema públic de jubilació. El que no és clar és en quin sentit, perquè dins del Govern de coalició hi ha postures contràries. Mentre que la formació Podem proposa increments de la prestacions i no retardar l’edat de jubilació, el nou ministre de la Seguretat Social és partidari d’aplicar mesures raonables per a resoldre el dèficit, entre les quals augmentar l’edat efectiva de jubilació i el període de càlcul.

Wolters Kluwer