ANPER CONSULTORS, S.L.P.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Després d’aquests primers mesos del primer Govern de coalició, les mesures socials no s’han fet esperar. La publicació del Reial Decret 231/2020, de 4 de febrer, fixa el salari mínim interprofessional per a 2020, fruit de l’acord entre Patronal i els sindicats, en 950 euros mensuals. També en aquestes pàgines ens fixem en la pujada salarial tant per a les pensions com per als treballadors del sector públic. Totes dues pujades han sortit a la llum amb la publicació de dos reials decrets: el Reial decret llei 1/2020, de 14 de gener, pel qual s’estableix la revaloració i el manteniment de les pensions i prestacions públiques del sistema de Seguretat Social, i el Reial decret llei 2/2020, de 21 de gener, pel qual s’aproven mesures urgents en matèria de retribucions en l’àmbit del sector públic.

Pel que fa als diversos apartats d’aquest butlletí, l’article en matèria fiscal sota el títol Novetats fiscals aplicables el 2020 fa un repàs de les diferents novetats fiscals que entren en vigor al llarg d’aquest any. Per mitjà d’uns quadres explicatius senzills, aquest article pretén oferir una visió global de totes aquestes novetats, esmentant la norma reguladora on es troben legislats aquests canvis i la norma modificadora. El 2020 ve carregat de canvis fiscals, alguns dels quals ja han estat aprovats, d’altres es troben en projectes i uns altres dependran del compliment de l’acord programàtic a què ha arribat el nou govern de coalició.

La teva empresa ja té un Pla d’Igualtat? Aquesta pregunta correspon al títol de la matèria laboral, i al llarg de l’article es pretén respondre a una sèrie de preguntes bàsiques per a aconseguir aquest pla obligatori: què és un pla d’igualtat i com s’elabora? Quines empreses estan obligades a tenir-lo? Quins avantatges comporta tenir el pla? Quin tipus de sancions implica no complir les obligacions en matèria d’igualtat?

Pel que fa a l’àmbit mercantil, en aquesta ocasió oferim un article interessant que pot afectar la majoria de les petites i mitjanes empreses: Sis casos en els quals el soci d’una societat de responsabilitat limitada respon personalment. Quan parlem de societats de responsabilitat limitada ens referim a empreses capitalistes de caràcter mercantil, en principi pensades per a pocs socis, amb un capital social, integrat per les aportacions de tots els seus membres i dividit en participacions iguals, acumulables i indivisibles, que no poden incorporar-se a títols negociables ni denominar-se accions.

I, finalment, en la matèria comptable, ens tornem a fer ressò de les consultes més rellevants que ha publicat l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, a través del BOICAC núm. 119, sobre diversos tractaments comptables. Així mateix, a la seva pàgina web ha aclarit algunes qüestions sobre auditoria referides a la possibilitat de fer servir la signatura electrònica en els informes d’auditoria de comptes, sobre la protecció de dades en l’àmbit d’un treball d’auditoria i sobre l’obligació dels auditors de comptes d’entitats d’interès públic de publicar l’informe anual de transparència que regula l’article 13 del Reglament (UE) núm. 537/2014. El títol de l’article: Comptabilitat i auditoria: consultes rellevants de l’ICAC.

Aquesta publicació no acceptarà responsabilitats per les pèrdues que pugui ocasionar a qualsevol persona natural o jurídica que actuï o deixi d’actuar com a resultat de les informacions contingudes en el butlletí.